Американський бліц (Частина 2) – Anti-colorados. Відео

Відверто кажучи, ми стежили за тими тезами для ООН, які так чи інакше обігравалися як самим президентом, так і тією невеликою кількістю людей, про яких можна сказати, що вони «в курсі». Виходячи з цього, передбачалося, що промова піде про окупацію, миротворців і беззаконня, влаштоване росіянами в Азовському морі… .
Росія – Абсолютне Зло, яке треба негайно знищити.
*

Загалом, так воно і було. Порох досить чітко і обґрунтовано говорив про необхідність проведення миротворчої операції в окупованій частині Донбасу, під мандатом ООН, і про положення в Азовському морі, де РФ, незаконно побудувавши свій міст, створює все більше перешкод міжнародному судноплавству через Керченську протоку, але все це були деталі загальної, куди крупнішої конструкції, яку важко було чекати саме від цієї промови, в цьому місці і в цей час.
Власне кажучи, Порох промовляв не як голова держави Україна, а як голова держави – співзасновника ООН. Такого ми ще ніколи не бачили, у виконанні керівників нашої країни, і загалом, саме така подача промови виявилася несподіваною. Порох вів мову не про Україну, як таку, і не про війну, яку розв'язала РФ, а про саму ООН, її роль у сучасному світі, і про те, наскільки вона стала далека від своїх базових функцій.
Так, він поставив в докір ООН відсутність осудної реакції на цілу низку порушень Статуту ООН, у виконанні її постійного члена Ради Безпеки – російської федерації. Коротким списком він обкреслив тільки частину з них – агресію проти Грузії і України, варварську війну в Сирії, а крім того – ще один огидний аспект, який демонструє нинішня московія – заручники. Насправді, якось непомітно і без особливого обурення з боку світової громадськості, московія зробила повсякденною практикою захоплення заручників, тортури, приниження і вбивства тих, хто не розділяє її агресивні устремління і на своє нещастя, опинився на окупованій території України.
Але головне посилання було про інше, про те, що ООН була створена для того, щоб запобігати військовим конфліктам, і якщо вже це не вдалося – активно втручатися в події, щоб зупинити війну і знизити градус напруження конфлікту до такого стану, коли його можна вирішувати цивілізованими, не насильницькими способами.
Крім того, президент відмітив, що ООН намагається щось робити із наслідками агресивних дій деяких країн, зокрема – РФ, які провокують хвилі біженців, а це завжди супроводжується  катастрофічним звуженням поля прав людини і заяложеним голодом, через який зараз потерпають 850 млн. чоловік по всьому світу. Він нагадав, що агресія  московії викликала хвилю біженців і в Україні, і вона складає близько 2,5 мільйонів чоловік, і що важливіше, Москва не понесла відповідальності ні за саму агресію, ні за її наслідки, зокрема – біженців і осіб, які піддалися репресіям на окупованих територіях
Таким чином, в наявності не виконання Організацією своїх базових функцій, ради яких і була створена ця найбільша в історії людства, міжнародна організація. Загалом, Порох призвав до негайних реформ, які дали б можливість ООН впливати на найнебезпечніші процеси, зокрема – на війни, яких стає все більше, завдяки таким країнам, як РФ.
До цього слід пригадати те, що ми вже чули із ЗДА, а саме. Президент ЗДА вже не раз говорив про те, що має намір скорочувати фінансування ООН, оскільки не бачить ані бажання, ані можливостей Організації вирішувати профільні світові проблеми. Наприклад, Злучені Держави самостійно надають гуманітарну допомогу по всьому світу на суми, зіставні з тим, що витрачає вся ООН на ці ж цілі. Він також заявляв про те, що зловживання Москвою своїм правом «вето» фактично вбило дієздатність всієї організації, і якщо з цим нічого не робити, то пора визнати, що надії на ООН вже не залишилося.
Проте подібні речі Трамп озвучував у зв'язку з фінансуванням або припиненням такого міжнародних організацій. Тобто, основною тональністю його посилання, все ж таки, була економічна складова, а Порох зробив упор на політичну і гуманітарну складову, і зробив це саме в стінах ООН, перед лицем керівників десятків держав.
По факту, Україна вперше і так гостро, з обґрунтуванням і доказами, виступила ініціатором процесу реформування ООН. І ось у цей момент виникає відчуття, що Україна вперше включена у велику світову гру і пройшла випробування на міцність. У вуста Порошенко вкладене те, що давно хочуть висловити світовій спільноті ЗДА, але у виконанні Трампа це виглядатиме як протекціонізм або тиск.
Принаймні, Москва миттєво підняла б завивання на цю тему, а у виконанні Пороху це звучить абсолютно інакше, і головне, росіянам є що глитати окрім подачі про реформи, оскільки президент смачно видав їм за агресію. Поки вони утиралися і намагалися якось відреагувати на звинувачення і жорсткий тон лідера України, питання про необхідність реформ підняте прямо на Генеральній асамблеї, а далі партнери вже підуть услід за Україною і розвиватимуть цю тему до якихось реальних дій. Тобто, ми пішли попереду, а останні – за нами.
До цього можна ставитися як завгодно, тільки ось такої України ще ніхто і ніколи не бачив, а побачать ще і не таке. У будь-якому випадку, американський бліц виявився не просто вдалим, а в чомусь – знаковим.
Джерело:
Перша частина тут:
Росія – Абсолютне Зло, яке треба негайно знищити.
 




Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Гіперзвуковий всепогодний ударний ракетоносець

Порядок відновлено. З Трампом все зрозуміло. Байден затверджений (Частина 2). Відео штурму Капітолію: «Смелєє, смєлєє… бистрєє, бистрєє…»

Між рядків