25 років з дня новорічного розгрому військ Московії у Джохарі. Світлини.

31 грудня 1994 року російські броньовані армади почали штурм чеченської столиці…
Росія є Абсолютним Злом, яке треба негайно знищити.
*
За наказом чеченського командування колони російської бронетехніки були пропущені в центр міста. Потім почалася знаменита чеченська контратака. Протягом дня передові частини і бронетехніка російських військ, що увійшли до міста, були знищені.

Запеклі бої розвернулися прямо перед Президентським палацом. Мобільні групи чеченців розстрілювали танки і БМП з гранатометів.
Кілька одиниць чеченських танків, періодично проривалися в центр міста і атакували супротивника. Проте вже на третій день боїв, чеченське командування було вимушене відмовитися від використання танків в центрі міста, оскільки сільські ополченці кілька разів розстрілювали бронемашини, приймаючи їх за техніку росіян.
У Президентському палаці знаходилися віце-президент ЧРІ Зелімхан Яндарбієв, який здійснював загальне керівництво на місці і начальник Головного Штабу ЗС ЧРІ Аслан Масхадов, який безпосередньо керував обороною міста.
Джохар Дудаєв знаходився в резервному штабі в селищі Алді на заході Грозного і координував дії Збройних Сил ЧРІ.
У боях 31 грудня 1994 року і в наступні дні січня 1995 року чеченці, які складалися в основному з сільського ополчення, вщент розбили армаду російських військ.
Сотні одиниць бронетехніки і тисячі тіл знищених агресорів валялися на вулицях чеченської столиці. Цілі полки і бригади були розгромлені в тих боях. Сотні окупантів були захоплені в полон.
Бої за Грозний продовжувалися 2,5 місяця. Загальні втрати російських військ в боях за Грізний склали від 18 до 22 тисяч солдатів і офіцерів. Більше 1200 одиниць різної бронетехніки було спалено чеченськими гранатометами.
Широку популярність здобули бої за залізничний вокзал, де була повністю знищена Майкопська моторизована бригада.
Лише в середині березня 1995 року останні крупні підрозділи чеченських військ залишили місто, висадивши за наказом Шаміля Басаєва телевізійну вежу.
Російська пропаганда до цих пір намагається принизити безумовний військовий успіх чеченських бійців, які практично на 90% складалися з простих ополченців, що вперше взяли в руки автомат в ті дні або зовсім приховати ті знаменні події.
Російські генерали і пропаганда нагромадили купу брехні про неіснуючі «дудаєвські доти і бункери», багатоярусні «оборонні рубежі», які доводилося «долати ціною неймовірних зусиль і героїзму російських солдатів», міфічних найманців-професіоналів, афганських найманців і балтійських біатлоністках-снайперів, які отримували від Дудаєва по 1000 доларів в день.
Росія є Абсолютним Злом, яке треба негайно знищити.
Смерть російськім окупантам, їхнім запроданцям та посіпакам. Слава Нації!



Коментарі

Дописати коментар

Популярні дописи з цього блогу

Гіперзвуковий всепогодний ударний ракетоносець

Порядок відновлено. З Трампом все зрозуміло. Байден затверджений (Частина 2). Відео штурму Капітолію: «Смелєє, смєлєє… бистрєє, бистрєє…»

Між рядків