Зустрілися дві самотності

Лавров відвідав Катар і мав бесіду з еміром Тамімом. Головне у зустрічі - демонстрація незмінно дружніх почуттів. На відміну від російського посла Володимира Титоренко, катарські партнери не стали запевняти Лаврова в своєму повазі шляхом побиття до стану інвалідності і відшаровування сітківки. Власне кажучи, історія зі збитим Туреччиною літаком для Росії не перша - туркам РФ хоча б помідори заборонила експортувати, у відповідь на побиття посла росіяни взагалі втерлися. Дружба з Катаром має давню і зворушливу історію, особливо якщо згадати підірваний літак над Сінаєм, де відповідальність на себе взяло угруповання Ансар Бейт аль-Макдіс, що знаходиться на повному фінансуванні Катару.

Зрозуміло, ці делікатні теми на зустрічі Лаврова і еміра не піднімалися - які можуть бути проблеми між старими друзями. У них тут спільний бізнес тепер, тому все інше може почекати.
Емір запевнив Лаврова, що жодних проблем у зв'язку з санкціями Катар не відчуває. Навпаки, - сказав Тамім. - Наша економіка просто здійнялася і піднялася. Тепер у нас взагалі все добре, ми вишукуємо внутрішні резерви і головне - продовжуємо поставляти газ своїм ворогам, який оголосив нам бойкот і санкції.

Дежавю, їй-богу. Лавров в цьому місці, напевно, навіть гикнув - Тамім ніс рівно ту ж пургу, яку несе сам Лавров вже кілька років. Дослівно.

Ніяких проривних ідей Лавров з приводу неприємностей Катару при цьому не висловив. Росія готова миротворствувати щодо проблем між Катаром і "шісткою", але без особливого ентузіазму. Чому – всі й так чудово розуміють. Просто тому, що ще одним нашим спільним з Катаром партнером є Іран, і все в тій же темі - темі поставки газу в ще живий поки проект "Турецького потоку". В принципі, Газпрому ці партнери даром не потрібні, але тут чітка позиція Туреччини, яка категорично вимагає допуску Ірану і Катару до труби, не бажаючи монополії Газпрому в проекті. Розумна, до речі, поведінка - вести сепаратні справи з Кремлем бажаючих давно немає. Обдурять, кинуть, та ще й репутація ні до біса.


Тому візит Лаврова - швидше, данина ввічливості. Нічого істотного з поїздки в Катар він не привезе. Можливо, є якісь суто особисті послання, але для широкої публіки їх все одно не донесуть. Тому довелося вислухати повну нісенітницю від Таміма про небувалі перспективи Катару. Лавров сам може лікувати кого завгодно такою ж самою нісенітницею про Росію, але дипломату доводиться вислуховувати взагалі що завгодно. З незмінно ввічливою зацікавленістю на обличчі.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Гіперзвуковий всепогодний ударний ракетоносець

Порядок відновлено. З Трампом все зрозуміло. Байден затверджений (Частина 2). Відео штурму Капітолію: «Смелєє, смєлєє… бистрєє, бистрєє…»

Між рядків