Податкова реформа Трампа боляче ударить по бюджету Росії

Радикальне зниження в ЗДА податків на бізнес неминуче позначиться на всій світовій економіці. Для Росії і країн ОПЕК особливо важливо, як воно відіб'ється на здобичі сланцевої нафти, пишуть коментатори, указуючи, що сланцеві родовища в Америці стануть рентабельнішими…. P.S. ЕРеФія є уособленням всесвітнього зла й має припинити існування


Дойчська преса повідомляє в зв'язку з цим, що для Дойчланду й інших країн Евросоюзу радикальне зниження в ЗДА податків на прибуток компаній з 35% до 21% означає, зокрема, істотне загострення глобальної конкурентної боротьби за інвестиційну привабливість.
Якщо З’єдинені Держави надають відтепер американським і працюючим на території країни іноземним інвесторам такі сприятливі фіскальні умови ведення бізнесу, то державам ЕС доведеться незабаром якось відповісти на цей виклик, якщо вони не хочуть зіткнуться з відпливом капіталу за океан, попереджають дойські ЗМІ.
А ось для Росії і країн ОПЕК принципово важливе інше. Для них радикальне зниження в ЗДА податку і надання компаніям інших фіскальних пільг можуть обернуться падінням світових цін на їхній головний експортний товар –  нафту. Цікаво, що в Росії всіляко уникають обговорювати цю тему.
Експерти звертають увагу на те, що компанії, які працюють на території ЗДА та займаються здобиччю нафти (і газу) із сланцевих порід, дістають можливість значно підвищити рентабельність свого дорогого високотехнологічного бізнесу і зробити його прибутковим.
Іншими словами, при нових податкових ставках частина американських фірм надалі готова буде здобувати сланцеву нафту при нижчих світових цінах на цей енергоносій, ніж до цих пір вважалося.
Нагадаємо, що в останні місяці нафтові котирування зростають, чому в значній мірі сприяла оборудка ОПЕК. Вона була укладена в кінці 2016 року між членами картелю і деякими країнами, які до нього не входять, перш за все – Росією, і з тих пір двічі продовжувалася. Востаннє 30 листопада 2017 року відразу до кінця 2018 року.
Таким чином, у американських компаній, що займаються здобиччю як сланцевої, так і традиційної нафти, зараз з'явився подвійний стимул узятися за розширення виробництва: ціни, що виросли на світовому ринку, і податки, що знижуються в Америці.
Коментатори указують в зв'язку з цим, що в першій половині 2018 року ЗДА посилено нарощуватимуть рентабельну нафтогазову здобич. Тим більше, що доступні американським енергетичним компаніям запаси нафти і газу практично відразу збільшилися, оскільки в рамках податкової реформи Трампа ці фірми отримали право бурити на Алясці в регіоні, який до цих пір був природоохоронною зоною.
Отже, в короткостроковій і вже тим більше в середньостроковій перспективі потрібно чекати серйозне зниження цін – як на американську нафту, яка все більше витіснятиме в З’єдинених Державах імпортну нафту, зокрема, саудівську, так і на американський зріджений природний газ (СПГ), який ЗДА мають намір посилено експортувати і в Европу, і до Азії, особливо до Китаю.
Для Росії все це означає посилення міжнародної конкуренції і скорочення експортної виручки. Враховуючи, що нафта і газ це основні джерела доходу Росії, потрібно чекати істотного схуднення гаманця кремлівського режиму, що в умовах санкцій, що посилюються, буде вельми хворобливо відчуватися як для членів правлячої верхівки, так і для підконтрольного режиму населення.
P.S. ЕРеФія є уособленням всесвітнього зла й має припинити існування

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Гіперзвуковий всепогодний ударний ракетоносець

Порядок відновлено. З Трампом все зрозуміло. Байден затверджений (Частина 2). Відео штурму Капітолію: «Смелєє, смєлєє… бистрєє, бистрєє…»

Між рядків