Стало відомо як за допомогою Facebook перемогли Трамп і Brexit

Нагадаємо, що компанія Cambridge Analytica зібрала особисті дані 50 мільйонів користувачів соціальної мережі і внесла вагомий внесок до перемоги Дональда Трампа на виборах президента ЗДА а також вплинула на результати референдуму про вихід Британії з Европейського Союзу… .
Росія є Абсолютним Злом, яке треба знищити.
*
Колишній співробітник компанії Cambridge Analytica Крістофер Уайлі надав свідчення перед комітетом палати громад Британського парламенту після справи про витік даних 50 мільйонів користувачів Facebook.
Він розповів про те, які великі можливості є у соціальної мережі для стеження за своїми користувачами, і відзначив, що робота, проведена на підставі зібраних у Facebook даних, зіграла важливу роль на референдумі по Brexit і в перемозі Трампа в ЗДА.
Під час допиту депутат парламенту від консервативної партії Деміан Коллінз запитав Уайлі про те, чи може Facebook прослуховувати те, що говорять люди, щоб показувати їм більш цілеспрямовану рекламу. Уайлі підтвердив, що Facebook і інші застосування прослуховують смартфони.
«Коментуючи, як можна використовувати і обробляти аудіо-матеріали і як компанії це використовують... не тільки Facebook, але й інші застосування, які відстежують аудіо-матеріали, то, як я розумію, це робиться перш за все в контексті середовища. Наприклад, якщо у вас включений телевізор або знаходитеся в місці, де говорять багато людей, або на роботі», – пояснив Уайлі.
«Тому я не стверджую, що вони спеціально слухають те, про що ви говорите. Це не обробка голосу. Цим було б складно управляти. Але якщо, щоб підвищити цінність реклами, розуміти середовище, в якому ви знаходитеся, то це можливо. Тобто, звуковий матеріал корисний тільки для того, щоб зрозуміти, чи знаходитеся ви в офісі, на вулиці або дивитеся телевізор», – додав він.
Відзначимо, що довгий час Facebook заперечував твердження про те, що компанія використовує отримані за допомогою смартфонів аудіо-матеріали для підвищення цілеспрямованої реклами.
Уайлі заявив, що британський референдум по виходу королівства з Европейського Союзу був виграний, по суті, за допомогою шахрайства.
Він також розповів, що об'єднання Vote Leave («Голосуй за вихід»), з яким також були зв'язані нинішні міністри уряду Британії Боріс Джонсон і Майкл Гове, перевело гроші технологічній компанії, пов'язаною з Cambridge Analytica.
«Це мене дуже сильно розсердило. Багато людей підтримали вихід з ЕС тому, що вони вірять в британське правосуддя і суверенітет Британії. І змінити конституційний порядок країни за допомогою шахрайства – це порушення конституційного порядку країни», – сказав Уайлі.
Чоловік відзначив, що заслуговує на надзвичайну увагу той факт, що Vote Leave і три інші організації, які агітували за вихід, – Ве Leave, Veterans for Britain і NI Vote Leave – всі використовували маловідому технологічну фірму Aggregate IQ (AIQ), щоб з її допомогою організовувати рекламні кампанії для виборців в мережі.
«Отже, перше питання: навіщо? Чому фірма, яка ніколи нічим не займалася, окрім проектів Cambridge Analytica, у якої не було ніякої публічної присутності, раптово стає основним постачальником послуг для всіх цих нібито незалежних і різних груп кампаній?» – питає Крістофер
«Якщо подивитися на докази, я думаю, що цілком виправдано зробити тільки один вивід: це координація, це був план із загальною метою», – додав він.
Відповідаючи на наступні питання, Уайлі підкреслив, що роль AIQ і вплив результатів виконаної в мережі роботи не можна недооцінювати, оскільки зрештою результат референдуму вирішили всього 600 тисяч голосів. Тому, на його думку, розумно запитати, чи досягнутий цей результат завдяки шахрайству.
«Якщо ви пропускаєте Олімпіаду через допінг, то ніхто не сперечатиметься про те, як багато ви спожили забороненої речовини. Ніхто не обговорюватиме, чи могли ви виграти і без допінгу. Якщо ви пропускаєте, ви втрачаєте свою медаль. Це порушення закону. Це шахрайство, і дуже важливо розуміти, що це не були вибори в органи місцевого самоврядування або якісь проміжні вибори. Це необоротна зміна конституції нашої країни. Це не має бути перемога обманним шляхом», – заявив Крістофер.
Само об'єднання Vote Leave неодноразово спростовувало твердження про перевищення витрат на кампанію або про змову.
За словами Уайлі, Cambridge Analytica використовувала дані користувачів найбільшою соціальної мережі Facebook для допомоги передвиборному штабу чинного президента ЗДА Дональда Трампа.
«Ми використовували недосконалість програмного забезпечення Facebook для збору мільйонів профілів і побудови моделей, які дозволяли нам впізнавати людей і застосовувати ці знання», – відзначив він.
Він признався, що ідею таких дій подав колишній стратег президента ЗДА Дональда Трампа Стів Беннон.
Колишньому співробітникові Cambridge Analytica також довелося відповісти на низку запитань про те, чи використовувалися компанією примусові методи для досягнення бажаних результатів виборів.
Як приклад Уайлі привів проект виборів у Нігерії, коли він особисто отримував тривожні телефонні дзвінки від пов'язаних з проектом людей, яким загрожували смертю, і тому вирішив негайно залишити цю країну.
Також Уайлі відзначив, що незабаром після початку його роботи у Cambridge Analytica він дізнався, що його попередник, Ден Муресан, помер у Кенії в результаті отруєння після того, як одна політична операція пройшла не так. Уайлі підкреслив, що це тільки чутки і спекуляції, але він чув, що кенійських поліцейських підкуповували, щоб вони не заходили в готельний номер, де було виявлено тіло Муресана.
«Мій попередник був знайдений мертвим. Один з моїх колишніх колег отримав важку травму голови», – сказав він, додавши, що багато людей не насмілюються розповідати про те, що вони знають, тому що це просто небезпечно.
Відверте визнання Уайлі дуже вразило громадськість. Колишнього співробітника Cambridge Analytica назвали «або божевільним, або сміливим».
Нагадаємо, Cambridge Analytica збирала дані за допомогою додатку «This is your digital life», який отримував дані по API Facebook. Його розробив уродженець Молдови, професор Кембріджського університету Алєксандр Коган, який одночасно є доцентом Петербурзького університету. Раніше його родина мешкала у Москві.
Він отримав спеціальні гранти від властей Росії на дослідження поведінки людей в соціальних мережах. Одна з тем, яку він розробляв за замовленням російського уряду називалася «Нові методи комунікації як ефективний політичний інструмент».
Додаток відстежувало географічне місцеположення, зміст сторінок, яким користувачі ставили «лайк», а також діяльність друзів, зокрема доступ до їхніх даних в соціальній мережі.
Таким чином компанія зібрала особисті дані 50 мільйонів користувачів соціальної мережі і ймовірно внесла вагомий внесок до перемоги Дональда Трампа на виборах президента ЗДА і вплинула на результати референдуму про вихід Великобританії з Европейського Союзу.
Ще одна важлива деталь. Cambridge Analytica мала тісні зв'язки з великою російською енергетичною фірмою «Лукойл», яка зараз знаходиться в станційному списку ЗДА та ЕС.
За дорученням «Лукойлу» британська аналітична компанія Cambridge Analytica вивчала «мікро-таргетінг осіб в соціальних мережах під час виборів».
Презентація, підготовлена для «Лукойлу», спочатку фокусувалася на стратегіях ведення виборів, використовуваних материнською компанією Cambridge Analytica, SCL, в Нігерії. Вони були представлені під заголовком «Вибори: інокуляція» (військовий термін, використовуваний в «психологічних операціях» і кампаніях дезінформації).
Зокрема, в слайдах була зображена техніка виклику тривоги у виборців, пов'язаної з шахрайствами й іншими погрозами, з якими вони можуть зіткнутися.
Тоді була досягнута угода про роботу Cambridge Analytica з турецькою філією «Лукойл».
Крім того, співробітники компанії не могли зрозуміти, чому нафтова компанія так цікавилася політичними стратегіями британської аналітичної фірми.
Нікс стверджує, що керована ним компанія ніколи не працювала в Росії або з російськими клієнтами, але документи Cambridge Analytica, отримані журналістами, говорять про зворотне – компанія мала декілька клієнтів з цієї країни.
Компанія Cambridge Analytica, яка структурно ніяк не пов'язана з Кембріджським університетом, зіграла важливу роль в перемозі Дональда Трампа на президентських виборах.
Росія є Абсолютним Злом, яке треба знищити.


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Гіперзвуковий всепогодний ударний ракетоносець

Порядок відновлено. З Трампом все зрозуміло. Байден затверджений (Частина 2). Відео штурму Капітолію: «Смелєє, смєлєє… бистрєє, бистрєє…»

Між рядків