Інформаційна війна за прихильників – Талібан проти ІДІЛ

Близьке спілкування з колегами з Ісламської держави, не зважаючи на певні незручності і легку конфліктність, добре впливає на рух Талібан. З небагатослівного і суворого суб'єкта він потихеньку опановує свіжі сучасні ідеї та технології. Крім того, таліби, очевидно, досконально вивчили теоретичний спадок видатного російського виробничника Єлізавєти Пєскової, яка вказала, що головним секретом успішного індустріального прориву є реклама. Неважливо, що ви робите, важливо, наскільки красиво про це говорите… .
Росія є Абсолютним Злом, яке треба негайно знищити.
*
Загалом, опанувавши нові віяння, похмурі і неговіркі таліби провели масштабну перебудову і видали пілотний проект по відомству пропаганди, рекламуючи наступальну операцію проти військ НАТО і місцевої тубільної армії під назвою «Аль-Хандак».
DbuWxH4X0AIucUo

2018-04-25 14.10.42

2018-04-25 14.10.48

2018-04-25 14.10.55

DbuWxH3WkAA0l4N

DbuWxH6WkAA99Sv

DbuWxH-WsAANyHu
 Сама операція описується в інформаційному полі на абсолютно легальному сайті Ісламського Емірату Афганістан, там же опубліковані цілі і завдання операції, максимально детально в публікуються її поточні дані і результати. Навіть колеги з ІДІЛ в галузі реклами конкретної поточної операції виглядають блякло.
Снимок экрана 2018-04-26 в 23.25.09
 Мережеві терористичні угрупування нестримно оволодівають технологіями постмодерна, переводячи свою боротьбу з реального світу у віртуальний. Від винищування своїх супротивників вони переходять до війни за розуми прихильників – як наявних так і потенційних. Можна вбити десять ворогів, але краще завоювати тисячу прихильників, причому перше стає з мети засобом для другого, важливішого.
Вельми масштабні зміни в підходах, природно, пов'язані з внутрішньовидовою конкуренцією: ІДІЛ, який з'явився в Афганістані, задав нові стандарти боротьби за своїх прихильників, тепер уже недостатньо колишньої кланово-племінної приналежності, яка гарантувала талібам лояльність прихильників. Тепер у них є вибір, а тому доводиться не тільки воювати, але і конкурувати за привабливий образ і переконливість ідей. Це непросто.
При цьому ІДІЛ, дійсно, створив принципово нову ситуацію в інформаційному просторі, зробивши упор на тотальне неприйняття брехні, скрізь, де це можливо, декларуючи свою прихильність до будь-якої, хай і самої гіркої, правді. Природно, що і правду можна доносити по-різному, скажімо, не брехати прямо, але при цьому не загострюючи увагу на незручному. Але насправді пряма брехня, яка спростовується негайно, для пропаганди ІДІЛ – річ майже неможлива. Нові стандарти вимушують конкурентів ІДІЛ змагатися з ним у відвертості, і талібам, схоже, це багато в чому вдалося.
Важко сказати, як саме: можливо, Талібан виділив ресурс і найняв професіоналів із-за меж Афганістану, можливо, створив свої власні кадри (ІДІЛ пішов комбінованим шляхом, так що, можливо, і таліби не винаходили щось ексклюзивно нове). Проте, змагання двох інформаційних структур можна вважати відкритим.
Ну, а для росіян як і раніше актуальні передачі Соловйова, ядерне спопеляння Кісєльова й атомні за напруженням й ідіотизмом вистави із каламутним набором тих же самих варятів. Російським пропагандистам конкурувати ні з ким, хіба що із здоровим глуздом. Тут вони перемагають з розгромним рахунком.
Росія є Абсолютним Злом, яке треба знищити.
 


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Гіперзвуковий всепогодний ударний ракетоносець

Порядок відновлено. З Трампом все зрозуміло. Байден затверджений (Частина 2). Відео штурму Капітолію: «Смелєє, смєлєє… бистрєє, бистрєє…»

Між рядків