У Латвії шукають російські гроші

Власті Латвії розслідують використання своїх банків як канали фінансування гібридних операцій Кремля по втручанню у внутрішню політику інших країн. Розслідування почалося після того, як Рига отримала відповідне попередження від ЗДА. Про це повідомляє Reuters… .
Росія – це Абсолютне Зло, яке треба негайно знищити.
*

Як підтвердив агентству глава МЗС Латвії Едгарс Рінкевічс, громадяни Росії і деяких інших колишніх радянських республік, зокрема люди, які потрапили під санкції ЗДА, вкладали гроші в латвійські банки. При цьому деякі з цих людей могли використовувати подібні вкладення для «підриву політичних систем в інших країнах», відзначив міністр.
«В зараз наші правоохоронні органи розслідують деяку надану нам інформацію, пов'язану з гібридною війною», – сказав Рінкевічс.
Міністр економіки Латвії Дана Рейзнієце-Озола підтвердила, що уряд почав таке розслідування після отримання достовірної інформації від «наших стратегічних партнерів» – Злучених Держав. «Це актуально для всієї Европи. Особливо якщо це правда, що гроші були використані для маніпулювання результатами виборів в декількох европейських країнах», – заявила Рейзнієце-Озола Reuters.
Міністри не уточнили, які саме справи зараз розслідуються, проте три високопоставлені латвійські чиновники розповіли, що йдеться про рух коштів з Росії через якийсь латвійський банк для підтримки спроби державного перевороту в Чорногорії. В кінці 2016 року, коли Чорногорія проголосувала на парламентських виборах, власті країни заарештували 20 чоловік з сусідньої Сербії по звинуваченню в плануванні збройного нападу на прем'єр-міністра Чорногорії.
Сербія пізніше повідомила, що місцева розвідка і слідчі органи ізолювали групу людей, підозрюваних в здійсненні дій проти властей у Чорногорії. Серед них опинилися члени правих організацій, колишні учасники воєнізованих формувань, які воювали в Донбасі.
Вони мали в своєму розпорядженні складне устаткування, яке дозволяло відстежувати переміщення прем'єра Чорногорії Миле Джукановіча і ховатися від чорногорських спецслужб. У них також конфіскували уніформу і близько 125 тисяч євро.
Спеціальний прокурор Чорногорії на основі цих даних звинуватив Москву в причетності до змови, яка, за його словами, була направлена на те, щоб зупинити інтеграцію цієї колишньої югославської республіки в НАТО. 
Як відзначає Reuters, Росію також звинувачують у втручанні у вибори інших країн – від Дойчланду до ЗДА, хоча Москва все за традицією заперечує. Готуючи цей матеріал, агентство звернулося за новим коментарем до Кремля, запитавши, чи використовувала Росія Латвію для фінансування операцій політичного втручання в Европу, чи намагалася влаштувати державний переворот в Чорногорії, а також чи мали росіяни, які тепер знаходяться в списках санкцій ЗДА, рахунку в банках Латвії. Пресовий секретар Путіна Пєсков нахабно завив: «Відповіді на всі питання – ні».
На початку цього року американські власті звинуватили третій по величині банк Латвії ABLV у відмиванні грошей і порушенні режиму санкції відносно Північної Кореї. Це привело до закриття банку. У відмиванні російських грошей був запідозрений глава Центробанку Латвії Ілмар Рімшевіч. Все це викликало в Латвії найбільшу за десятиліття фінансову кризу, відзначає Reuters.
Росія – це Абсолютне Зло, яке треба знищити.
 


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Гіперзвуковий всепогодний ударний ракетоносець

Порядок відновлено. З Трампом все зрозуміло. Байден затверджений (Частина 2). Відео штурму Капітолію: «Смелєє, смєлєє… бистрєє, бистрєє…»

Між рядків