TANAP. Баку. Кінець транзитному монополізму Газпрому

Сьогодні в Баку офіційно відкрита експлуатація газопроводу ТАНАП. 12 червня буде ще одне відкриття – в Туреччині. З сьогоднішнього дня в трубу починають закачувати технічний газ, власне експлуатація почнеться пізніше і поки проходитиме виключно у вигляді постачань на внутрішній турецький ринок.
Росія – це Абсолютне Зло, яке треба негайно знищити.
*
 Транзит до Европи пов'язаний з будівництвом газопроводів Набукко і Транс-анатолійського проекту. Проте, Европа отримує свій Південний газовий коридор.
tanap-12-haziran-da-devreye-giriyor-5513
Природно, що в Коридорі проект TANAP має ключове значення. Питання навіть не в азербайджанському газі як такому: 10 мільярдів кубометрів транзитного газу і 6 мільярдів – для турецького ринку – це не критично. Проте TANAP дозволяє поступово підключити до себе потенційних транзитерів з інших країн: Ірану, Іраку і середньоазіатських країн Туркменії і Казахстану. І ось цей момент є ключовим для стратегії Газпрому.
Річ у тому, що газ, що йде транзитом через Україну в Південну Европу і частково в Центральну, – це, по суті, і є середньоазіатський газ, який купується Газпромом і перепродується европейцям. Монопольне становище Газпрому, який володіє єдиною транзитною трубою, робить його фактичним господарем середньоазіатського газу. Що, звичайно, не радує справжніх власників. Виникає класична схема, коли селянин їде на ринок і вимушений здавати свою продукцію бандитам-перекупникам, що встановлюють свою монопольну і гранично низьку ціну, причому альтернатив просто не немає. Таким бандитом-перекупником і виступає по відношенню до середньоазіатських країн Газпром. Саме тому, що альтернатив продажу їхнього газу не існує.
Казахстан і Туркменія шукають варіанти позбутися залежності від Газпрому. Південний газовий коридор ЕС таку альтернативу їм дає. Виникає проблема: у випадку, якщо газ з Середньої Азії почне йти в Европу мимо Газпрому, то питання з українським транзитом і часткою Газпрому на европейському ринку сам собою буде закрито. Банально не буде того газу, який можна буде прокачувати.
Південний газовий коридор ЕС може стати катастрофою для Газпрому, який тепер позбавляється свого монопольного становища єдиного транзитера зі сходу. Жахлива неефективність монополії якось компенсується безальтернативністю для «партнерів», проте тепер виникає нова ситуація: окрім відчутного політичного тиску з боку ЗДА, що намагаються вигризти силою частку в европейському ринку, Газпром потенційно починає втрачати і об'єми, і становище. Виникає конкурентне середовище, в якому нинішнє керівництво газовим монополістом однозначно програє хоч би внаслідок своєї тотальної некомпетентності і неуцтва. Плюс через політичні амбіції вже політичного керівництва Росії, нездібного взагалі ні на які проекти розвитку.
Природно, все це відбудеться не завтра. Приблизний термін початку трансформації всієї системи постачань – 2020-2022 рік. Проте вже зараз зрозуміло, що зберегти нинішні об'єми і доходи Газпрому не вдасться. Власне, напевно, тому він і кидає жахливі ресурси в будівництво свідомо збиткових проектів. Доповідь Алєксєя Фека цілком ясно оприлюднила основний мотив такої вбивчої стратегії: по суті, йдеться про контрольоване банкрутство Газпрому на користь друзів Путіна, які наживаються на будівництві безглуздих трубопровідних систем. Це доволі грубий, але цілком дієвий спосіб убити Газпром, перерозподіливши дохід на користь вибраних, а збитки – повісити на державу, яка у результаті буде вимушена рятувати збанкрутіле національне надбання.
Класика нинішніх правителів Росії: приватизація прибутків і націоналізація збитків. Саме так вони заробляють на вбивстві країни.
Через Україну все одно доведеться качати, щоб згладити максимуми за рахунок системи розподілу і газосховищ. Тоді Газпром отримає двічі – від українських і від середньо-азіатських партнерів.
Росія – це Абсолютне Зло, яке треба знищити.
 

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Гіперзвуковий всепогодний ударний ракетоносець

Порядок відновлено. З Трампом все зрозуміло. Байден затверджений (Частина 2). Відео штурму Капітолію: «Смелєє, смєлєє… бистрєє, бистрєє…»

Між рядків