У Лондоні відновлено розслідування смерті Алєксандра Пєрєпєлічного

Напередодні в Лондоні почалися слухання у справі про можливе отруєння російського бізнесмена Алєксандра Пєрєпєлічного, померлого в столиці Британії в 2012 році… .
Росія – Абсолютне Зло, яке треба негайно знищити.
*

Суд відновив слухання після того, як британські парламентарії попросили провести повторне розслідування відразу 14 загадкових випадків смерті на території країни.
Приводом для цього послужила хемічна атака, організована спецслужбами Росії із застосуванням бойової отруйливої речовини проти колишнього подвійного агента Сєргєя Скріпаля та його доньки Юлії.
Ці 14 смертей «не було сприйнято поліцією Британії як підозрілі, але, за повідомленнями, були ідентифіковані розвідкою ЗДА як потенційно пов'язані з російськими властями», мовиться в депутатському зверненні в МВС країни.
Алєксандр Пєрєпєлічний вважався за одного з ключових інформаторів у справі про відмивання грошей в Европі оточенням Путіна, про що повідомив Сєргєй Магнітскій. У Росії Пєрєпєлічний керував компанією Baikonur, яка, як стверджується, займалася легалізацією грошей – наприклад, допомагала вкласти кошти в цінні папери.
Проте після фінансової кризи 2008 року Пєрєпєлічний втратив майже всі довірені йому кошти й опинився в боргах. Побоюючись порушення кримінальної справи, Пєрєпєлічний з сім'єю переїхав до Лондона, де йому було надано притулок.
У 2010 році російський фінансист став інформатором фонду Уїльяма Браудера Hermitage Capital, йому надавала юридичні послуги фірма, в якій працював Сєргєй Магнітскій.
Як розповіли співробітники Hermitage «Новій газеті», Пєрєпєлічний надав їм документи по своїх колишніх клієнтах, причетних, на думку фонду, до виведення бюджетних коштів з Росії і вбивства в московському СІЗО самого Магнітского. Співробітники Hermitage Capital передали ці документи в швейцарську прокуратуру, яка провела розслідування і заморозила рахунки низки російських чиновників.
Алєксандр Пєрєпєлічний помер в 2012 році під час уранішньої пробіжки біля свого будинку в передмісті Лондона, бізнесменові було тоді 44 роки. Спочатку поліція повідомила про інфаркт. Проте через 2 роки після його смерті компанія, в якій Пєрєпєлічний застрахував своє життя, ініціювала розслідування: у результаті в шлунку бізнесмена було виявлено отруйну речовину, яка міститься в рідкісній китайській рослині гельземіум (Gelsemium Elegans). Симптоми отруєння цією речовиною схожі з аритмією.
Нагадаємо, що згідно офіційному висновку експертів, підприємець або помер в результаті аритмії або серцевого нападу, або ж був отруєний. Влітку 2017 року суд пішов на канікули, залишивши це питання відкритим. У квітні 2018 року слухання поновилися.
На засіданні суду 10 квітня фахівець лондонських королівських ботанічних садів Кью Монік Саммондс повідомила, що вона не виявила отруйних речовин рослинного походження в тих зразках, які їй були надані для аналізу. В той же час Саммондс відзначила, що в його шлунку виявлені інші речовини, які поки не ідентифіковані.
Тим часом колишній адвокат Пєрєпєлічного Дмітрій Ліпкін стверджує, що бізнесмен побоювався за своє життя і тому більше не приїжджав до Росії. «Йому загрожували. Він виїхав з Росії, але хто йому загрожував, я не знаю», – розповів він лондонському суду по відеозв'язку з Москви.
Розгляд питання про причину смерті Пєрєпєлічного продовжується. Суд винесе рішення пізніше, конкретні терміни не називаються.
Нагадаємо в зв'язку з цим, що одним з підозрюваних у вбивстві Пєрєпєлічного називають «Валідола» (Валід Лурахманов, він же Алєксандр Смірнов).
«Валідол» був затриманий турецькими спецслужбами в квітні 2016 року, проте в листопаді 2017 року він і його поплічник були обміняні турками на двох заступників голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтема Чийгоза та Ільмі Умерова, які знаходилися в заручниках у росіян.
Про уродженця Чечні Валіда Лурахманова (прізвисько «Валідол») відомо, що він вважається кримінальним авторитетом у Росії.
Росія – Абсолютне Зло, яке треба негайно знищити.
 


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Гіперзвуковий всепогодний ударний ракетоносець

Порядок відновлено. З Трампом все зрозуміло. Байден затверджений (Частина 2). Відео штурму Капітолію: «Смелєє, смєлєє… бистрєє, бистрєє…»

Між рядків