Венесуела. Колапс сьогодні. Росія – завтра.

Ситуація у Венесуелі не близька, а перейшла грань катастрофи: на чорному ринку за долар дають більше 4 мільйонів боліварів, інфляція прогнозується на рівні мільйона відсотків річних… .
Росія – Абсолютне Зло, яке треба негайно знищити.
*
У січні на тому ж чорному ринку долар коштував трохи більше 100 тисяч боліварів. Економіка в таких умовах перетворюється на фікцію, гроші перестають грати свою роль і втрачають значення.
У країні повноцінна системна криза. Мафіозна влада повністю втратила контроль над обстановкою і здатна утримувати її тільки силою зброї і поки що неготовністю народу до остаточної непокори. Проте у країні, яка колапсує, це може й не потрібно – обстановка сама розповзається на очах. Що, втім, набагато гірше – неорганізований стихійний колапс на порядки страшніше за своїма наслідках будь-якого «Майдану», яким так люблять лякати в Росії.
Самостійно Венесуела навіть теоретично вже не зможе видертися з тієї ситуації, в якій опинилася. В усякому разі, нинішня Венесуела – формально все ще чавістська й яка сповідує боліваризм, але яка фактично перетворилася на банальну мафіозну клоаку. Крах лівацької ідеології неминуче приведе до влади правих, а швидше навіть, ультраправих радикалів. Відбудеться просто зміна гасел і з'являться нові вороги, яких належить ненавидіти замість старих, натовп навіть не встигне відмітити. Венесуела стане останньою латиноамериканською диктатурою і проходитиме все той же самий шлях, який пройшли всі останні за останнє століття.
І це ще оптимістичний сценарій, оскільки набагато ймовірніше, що у відсутність організованої сили (а опозиція у Венесуелі хоча і є, але потягнути перехоплення влади навряд чи спроможна) країна просто розпадеться, сусіди будуть вимушені вводити превентивні заходи, закривати кордони, вводити карантинні зони.
Можливий і варіант зовнішнього втручання – власне, там і втручатися більше нікому, як ЗДА. Але Америка Трампа може не зацікавитися наведенням ладу у Венесуелі, хоча взяти під контроль нафтову індустрію під вивіскою повернення того, що відібрав Чавес цілком може. Сама країна «вигорятиме» самостійно – протягом двійко-трійко десятиліть.
Експеримент, судячи з усього, підійшов до кінця. Нічого нового: керівництво країни протягом буквального одного покоління встигло звиродніти, і з ідеологічних фанатиків перетворилося на класичних крадіїв, зацікавлених виключно в особистому благополуччі. Багатюща країна, яка потрапила до рук мафії, передбачено підійшла до свого фіналу. Ніде і ніколи карні злочинці, вбивці, мафіозі, злочинці не були здатні створити процвітаючу країну. Вони можуть зробити тільки навпаки – обкрасти її навиліт і залишити після себе тільки руїни. Власне, вже де-де, а в Росії це знайомо: досить просто виглянути у вікно десь за МКАДом.
Росія – Абсолютне Зло, яке треба негайно знищити.
 


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Гіперзвуковий всепогодний ударний ракетоносець

Порядок відновлено. З Трампом все зрозуміло. Байден затверджений (Частина 2). Відео штурму Капітолію: «Смелєє, смєлєє… бистрєє, бистрєє…»

Між рядків