NYT: Секретне російське терористичне угруповання займається вбивствами і дестабілізацією в Европі

Одне з найавторитетніших західних видань The New York Times опублікувало сенсаційну статтю-розслідування, що стосується діяльності секретної структури всередині ГРУ – так званого «підрозділу 29155», який спеціалізується на державних переворотах, кампаніях дестабілізації інших країн і політичних вбивств. Нижче приводиться текст перекладу цього матеріалу…
Росія – Абсолютне Зло, яке треба негайно знищити.
*
Абсолютно секретний російський підрозділ прагне дестабілізувати Европу.
Спочатку в Молдові почалася кампанія по дестабілізації, за якою сталося отруєння торговця зброєю в Болгарії, а потім зірваний переворот в Чорногорії. Торік в Британії була зроблена спроба вбивства колишнього російського шпигуна  за допомогою нервово-паралітичної речовини. Не зважаючи на те, що відразу було очевидно, що за цим стоять російські спецслужби, власті спочатку розглядали їх як ізольовані, не зв'язані між собою замахи.
Західні силові структури прийшли до висновку, що ці операції, а також, можливо, багато інших, є частиною скоординованої кампанії, що триває, по дестабілізації Европи, здійснюваних елітним підрозділом усередині російської розвідувальної системи, спеціалізованим в підривній діяльності, саботажу і вбивствах.
Група, відома як «Підрозділ 29155», діяла принаймні десять років, проте західні спецслужби її виявили тільки недавно. Представники розвідки чотирьох західних країн говорять, що неясно як часто підрозділ буває залучено, і попереджають, що неможливо знати коли і де завдадуть удару його бойовики.
Діяльність «підрозділу 29155» підкреслює те, як Путін активно бореться із Заходом зі своєю тактикою так званої гібридної війни – сумішшю пропаганди, хакерських атак і дезінформації, а також відкритого військового протистояння.
«Я думаю, ми забули, наскільки органічно безжальними можуть бути росіяни», – сказав Пітер Звак, офіцер військової розвідки у відставці і колишній аташе з питань оборони в амбасаді ЗДА в Москві, який сказав, що не знає про існування цього підрозділу.
У текстовому повідомленні прес-секретар Путіна Дмітрій Песков направив питання про цей підрозділ в Міноборони Московії. Міністерство не відповіло на запити про коментар.
Прихована за бетонними стінами в штаб-квартирі 161-го центру спеціального призначення на сході Москви, підрозділ знаходиться в командній ієрархії російської військової розвідки, широко відомої як ГРУ.
Командиром підрозділу є генерал-майор Андрєй Авєрьянов. У Британії пред'явлено звинувачення полковникові Анатолію Чепігі у зв'язку з отруєнням Скріпаля.
Хоча багато операцій ГРУ все ще покрито завісою таємниці, західні спецслужби почали отримувати чіткіше уявлення про внутрішню організацію цієї структури. За кілька місяців до президентських виборів 2016 року американські чиновники заявили, що два кіберпідрозділи ГРУ, відомі як «26165» і «74455», зламали сервери Національного комітету Демократичної партії і кампанії Гіларі Клінтон.
Торік Роберт Мюллер, спеціальний прокурор, що займається розслідуванням російського втручання у вибори 2016 року, пред'явив звинувачення більш ніж дюжині офіцерів з цих підрозділів, хоча всі вони як і раніше знаходяться на волі. Хакерські групи в основному діють з Москви, за тисячі миль від своїх цілей.
На відміну від цього співробітники «підрозділу 29155» постійно навідуються в країни ЕС. Деякі з них є не раз нагородженими ветеранами самих кровопролитних воєн, які вела Московія, зокрема в Афганістані, Чечні й Україні. Операції підрозділу настільки засекречені, що за оцінками західних спецслужб про існування підрозділу швидше за все невідомо навіть іншим оперативникам ГРУ.
Ця структура, як представляється, є згуртованим співтовариством. На світлині, зробленій в 2017 році, командир підрозділу генерал-майор Андрєй Авєрьянов на весіллі дочки в сірому костюмі і краватці-метелику. Він позує з полковником Анатолієм Чепігою, одним з двох офіцерів, обвинувачених у Великобританії в отруєнні колишнього шпигуна Сєргєя Скріпаля.
«Це підрозділ ГРУ, який активно діє впродовж багатьох років по всій Европі», – сказав один з европейських чиновників з питань безпеки, який говорив на умовах анонімності. «Було несподіванкою те, що росіяни з ГРУ відчули себе безкарними настільки, щоб йти вперед і здійснювати цю вкрай злоякісну діяльність в дружніх країнах. Це було шоком».
У тому або іншому ступені кожна з чотирьох операцій, пов'язаних з цим підрозділом, привернула увагу громадськості не зважаючи на те, що властям було потрібно час, щоб підтвердити, що вони зв'язані між собою. Західні спецслужби вперше ідентифікували підрозділ після невдалого перевороту 2016 року в Чорногорії, в якому була розкрита змова двох офіцерів підрозділу з метою вбивства прем'єр-міністра країни і захоплення будівлі парламенту.
Але спецслужби почали розуміти, як працює цей підрозділ тільки після отруєння в березні 2018 року колишнього офіцера ГРУ Сєргєя Скріпаля, який, як звинувачували його в Московії, зрадив свою країну і шпіонив на Великобританію. Пан Скріпаль і його дочка, Юлія, важко захворіли після контакту з високотоксичною нервово-паралітичною речовиною, але вижили.
(Три інших людини захворіли, зокрема поліцейський і людина, яка знайшла невеликий флакон від духів, який, як вважають британські чиновники, був використаний для перевезення нервово-паралітичної речовини і дав його своїй подрузі. Його подруга, Дон Стерджесс, розпорошила нервово-паралітичну речовину собі на шкіру, прийнявши флакон за парфуми.)
Отруєння привело до геополітичного протистояння, коли більше 20 країн, включаючи ЗДА, вислали 150 російських дипломатів на знак солідарності з Великобританією.
Зрештою британські власті викрили двох підозрюваних, які подорожували під псевдонімами, але пізніше були пізнані сайтом мережевих розслідувачів Bellingcat як полковник Чепіга і Александр Мішкін. Через шість місяців після отруєння британські прокурори звинуватили обох чоловіків в транспортуванні нервово-паралітичної речовини в будинок пана Скріпаля в британський Солсбері і нанесення його на вхідні двері Скріпалей.
Але операція була складнішою, ніж спочатку припускали співробітники спецслужб.
Рівно за рік до отруєння три оперативники «підрозділу 29155» відправилися до Британії, можливо, з метою практичного забезпечення операції, повідомили двоє европейських співробітників спецслужб. Одним з них був пан Мішкін. Друга людина використовувала псевдонім Сєргєй Павлов. Співробітники розвідки вважають, що місією керував третій оперативник, який використовував псевдонім Сєргєй Фєдотов.
Незабаром чиновники встановили, що двоє з цих офіцерів – Фєдотов і Павлов – були частиною команди, яка намагалася отруїти болгарського торговця зброєю Еміліана Гебрева в 2015 році. (Іншими оперативниками, також відомими тільки під своїми псевдонімами, за даними европейських спецслужб, були Іван Лєбєдєв, Ніколай Кононіхін, Алєксєй Нікітін і Даніл Стєпанов.)
«Підрозділ 29155» двічі намагався вбити пана Гебрева, один раз в Софії, столиці Болгарії, і знову через місяць в його будинку на Чорному морі.
Виступаючи перед журналістами в лютому на Мюнхенській конференції з безпеки, Алєксєй Янгер, глава британської зовнішньої розвідки MI6, виступив проти зростаючої російської загрози і натякнув на координацію, не згадавши про конкретний підрозділ.
«Ви бачите, що існує узгоджена програма діяльності, вона часто включає одних і тих же людей», – сказав пан Янгер, указуючи конкретно на отруєння Скріпаля і спробу перевороту в Чорногорії. Він додав: «Ми оцінюємо, що існує постійна загроза з боку ГРУ й інших російських розвідувальних служб».
Кремль вважає, що Московія воює із західним ліберальним порядком, який він розглядає як екзистенціальну загрозу.
На церемонії, присвяченій сторіччю ГРУ, Путін стояв на тлі логотипу управління, що світиться, – червоної гвоздики і вибухаючої гранати – і охарактеризував його як «легендарне». Сам колишній розвідник, пан Путін провів пряму лінію між розвідниками Червоної Армії, які допомогли перемогти Дойчланд у Другій світовій війні, і офіцерами ГРУ, чиї «унікальні можливості» тепер розгорнені проти іншого ворога.
«На жаль, в світі наростає потенціал для конфлікту», – сказав Путін під час церемонії. «Використовуються провокації і відверта брехня, робляться спроби порушити стратегічний паритет».
У 2006 році Путін підписав закон, що легалізував вбивства за кордоном, в тому ж році група російських вбивць використовувала радіоактивний ізотоп проти Літвіненко, іншого колишнього російського шпигуна, в Лондоні.
«Підрозділ 29155» не є єдиною групою, уповноваженою проводити такі операції, повідомили офіційні джерела. Британські власті приписують вбивство Літвіненко ФСБ, розвідувальній службі, яку колись очолював Путін, яка часто конкурує з ГРУ.
Хоча про сам «підрозділ 29155» відомо небагато, в публічних російських звітах є підказки, які вказують на зв'язок з ширшою гібридною стратегією Кремля. 
Директивою від 2012 року від Міноборони Московії були призначені премії трьом підрозділам за «особливі досягнення у військовій службі». Одним з них був «підрозділ 29155». Іншим був «підрозділ 74455», який брало участь у втручанні у вибори в ЗДА в 2016 році. Третім був «підрозділ 99450», офіцери якого, як вважають, брали участь в анексії Кримського півострова в 2014 році.
Відставний офіцер ГРУ, знайомий з діяльністю «підрозділу 29155» сказав, що він спеціалізується на підготовці до «диверсійних» місій, «в групах або окремо – вибухи, вбивства, що завгодно».
«Вони були серйозними хлоп'ятами, які там служили», – сказав відставний офіцер. «Вони були офіцерами, які працювали під прикриттям і як міжнародні агенти».
На світлинах напівзруйнованої колишньої штаб-квартири підрозділу, зображені незліченні стелажі із зброєю з етикетками для асортименту зброї, включаючи бельгійські снайперські рушниці FN-30, дойчської G3A3, австрійської Steyr Augs і американські M16. Була також форма, що описує режим навчання, включаючи навчання у рукопашних боях. Відставний співробітник ГРУ підтвердив достовірність світлин, які були опубліковані російським блогером.
Нинішній командуючий генерал Авєрьянов в 1988 році закінчив Ташкентську військову академію в тодішній радянській республіці Узбекистан. Цілком імовірно, що він воював і в першій, і в другій чеченських війнах, а в січні 2015 року став Героєм Росії. Два офіцери, обвинувачені в отруєнні Скріпаля, також отримали таку ж нагороду.
Не зважаючи на те, що цей підрозділ є елітною структурою, він працює з обмеженим бюджетом. Згідно з російськими даними, генерал Аверьянов живе в занепалій будівлі радянської епохи в кількох кварталах від штаб-квартири підрозділу і їздить на седані ВАЗ 21053 1996 року випуску. Агенти часто знімають дешеве житло, щоб економити час на дорозі. Британські слідчі стверджують, що підозрювані в отруєнні Скріпаля знаходилися в недорогому готелі в Боу, в депресивному районі на сході Лондона.
Але европейські силовики також спантеличені удаваним нехлюйством в діяльності підрозділу. Скріпаль вижив в замаху, як і болгарський торговець зброєю Гебрев. Спроба державного перевороту в Чорногорії привернула величезну увагу, але зрештою зазнала невдачі. Рік потому Чорногорія вступила в НАТО. Можливо, кажуть силовики, їм ще належить виявити інші, успішніші операції.
Важко сказати, чи турбує Кремль цей «бардак». Можливо, говорять експерти розвідки, це частина плану.
«Така розвідувальна операція стала частиною психологічної війни, – говорить Ерік-Нійлес Крос, колишній начальник розвідки Естонії. «Це не те, що вони стали набагато небезпечнішими. Вони хочуть, щоб так думали останні. Це частина гри».
Росія – Абсолютне Зло, яке треба негайно знищити.
Смерть російськім окупантам, їхнім запроданцям та посіпакам. Слава Нації!





Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Гіперзвуковий всепогодний ударний ракетоносець

Порядок відновлено. З Трампом все зрозуміло. Байден затверджений (Частина 2). Відео штурму Капітолію: «Смелєє, смєлєє… бистрєє, бистрєє…»

Між рядків