Швейцарці остаточно поховали ПП-2.

З'явилася остаточна визначеність з питання продовження будівництва Північного потоку-2. Принаймні в короткостроковій перспективі. Швейцарська Allseas не планує відновлювати будівництво «Північного потоку - 2». Там додали, що направлять трубоукладачі на іншу роботу.
Судно Audacia компанії Allseas під час укладання труб на дойчській ділянці газопроводу «Північний потік – 2».
Тепер виникає два сценарії. Перший – фантастичний. Газпром добудує СП-2 власними силами. Чи буде це вже існуючі трубоукладачі «Фортуна» або «Академік Черскій», або доведеться будувати щось нове з нуля – все одно терміни закінчення будівництва зсуваються приблизно на кінець 20 року. Якщо добудовою займеться судно, яке доведеться будувати з нуля, то терміни введення до ладу ПП-2 можуть зсунутися на дуже невизначений час. На роки.
Другий сценарій – реалістичний. ПП-2 буде заморожений, а потім від нього відмовляться. У подібного сценарію є підстави – ЗДА вже продемонстрували, що санкції працюють, причому вкрай ефективно. У разі продовження будівництва можуть бути введені додаткові санкції, які зроблять проект настільки невигідним, що його простіше буде поховати в морі, ніж розраховувати на його реалізацію. Це втрати, але врешті-решт, з Турецьким потоком відбулася та ж історія – Газпром просто утилізував дві труби, що стали непотрібними, і списав їх. Буденно і без посипання голови попелом. Спише і дві труби Північного потоку-2. Це ж не дивина. Підрядчики все одно вже заробили, а збитки Газпрому покриє бюджет і населення Московії через підвищені тарифи.
Завдання ЗДА залишається колишнім – забезпечити своєму газу максимально сприятливі умови. Навіть у поточному сценарії заморожування Північного потоку-2 позиції американського газу в Европі різко покращилися. У першому півріччі 2020 року вводяться нові потужності експортних терміналів на Східному побережжі ЗДА, а потім кожні півроку вводитимуться нові потужності, еквівалентні приблизно 10-12 млрд. кубометрів на рік, які Злучені Держави направлятимуть в Европу. У конкурентів практично немає можливості такими ж темпами нарощувати постачання газу в Европу, а значить, американський газ в 2020-2022 роках тіснитиме решту всіх постачальників, і Газпром насамперед (просто тому, що частка Газпрому найбільша).
Европа в цілому мало що втрачає, оскільки у будь-якому випадку постачання газу перевищуватимуть її потреби, а значить, падіння цін продовжуватиметься. Крах Північного потоку-2 може відбитися лише на темпах падіння ціни – замість 90 доларів за 1000 кубометрів буде 100. Все одно це істотно нижче сьогоднішніх 160 доларів. Втрачають партнери Газпрому, що вклалися в Північний потік-2, та зате отримують перевагу і прибуток інвестори, які вклалися в будівництво приймальних терміналів СПГ. Баланс інтересів в цілому буде дотриманий, правда, за рахунок тих, хто ризикнув зв'язатися з токсичним і ризикованим проектом Кремля. Але, врешті-решт, бізнес – заняття завжди ризиковане. Можна і програти.
Поки говорити про закриття проекту СП-2 рано. Але ЗДА грають на перспективу. Хай Газпром потріпається, викине на вітер ще двійко-трійку мільярдів доларів, а потім перед ним знову поставлять огорожу. 2020 рік точно пройде в таких тріпаннях, а що буде далі – подивимося. На прогнози російських чиновників в цьому випадку дивитися точно безглуздо – вони пролетіли зі всіма своїми заявами і прогнозами. З чого б раптом їм зараз вірити на слово?
Ймовірно, є і ще один наслідок провалу проекту ПП-2. Позиції Меркель, яка активно лобіювала цей проект, неминуче похитнуть. І дуже серйозно. Дойчська еліта може поставити питання швидшого, ніж заплановано, її відходу з поста канцлера. За дружбу з Московією треба розплачуватися. Цю просту істину варто враховувати й нашому зеленозебільному керівництву.
Росія є Абсолютним Злом, яке треба негайно знищити.
Смерть російськім окупантам, їхнім запроданцям та посіпакам. Слава Нації!




Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Гіперзвуковий всепогодний ударний ракетоносець

Порядок відновлено. З Трампом все зрозуміло. Байден затверджений (Частина 2). Відео штурму Капітолію: «Смелєє, смєлєє… бистрєє, бистрєє…»

Між рядків