Під ялинку держдума Московії ухвалила принципово нові закони фізики… Світлини.

Як новорічний подарунок улюбленому населенню Московії під ялиночку було оголошено про те, що довгождана гіперзвукова ракета «Авангард» (це та, яка з непередбачуваною траєкторією) поставлена на бойове чергування…
Росія є Абсолютним Злом, яке треба негайно знищити.
*
Військові тут же діловито повідомили, що доб'ються в недалекому майбутньому збільшення швидкостей інших гіперзвукових систем «Кинджал» і «Циркон» до 10 Мах.
Все це у мене, як повного неспеціаліста (з університетською освітою зі спеціальності «Фізика»), викликало кілька питань. Перше – очевидне. На випробуваннях диво-зброя показало швидкості майже в 30 Махов – в усякому разі, про ці показники було заявлено віце-прем'єром уряду Московії Борисовом. Що, звичайно, ставить питання про принципово нові закони фізики, які, мабуть, були відразу в трьох читаннях прийняті Держдумою Московії: ...«останні випробування, що він досяг швидкостей, близьких до 30 махів. 27 махів він набрав швидкість. Практично на цих швидкостях жодна протиракета його не може збити», – сказав Борисов...»
Справа тут в тому, що навіть при 10 Махах температура гальмування досягає близько 6 тисяч градусів в щільних шарах і щось близько 4,5 тисяч – у верхніх шарах атмосфери. При 27 Махах, потрібно розуміти, температура досягатиме вже п'ятизначних чисел (що за Цельсієм, що за Кельвіном – тут вже без різниці). Який саме матеріал здатний витримувати такі температурні навантаження мені особисто, як неспеціалістові, невідомо. Я тільки пам'ятаю температуру плавлення самого тугоплавкого металу вольфраму в 3400 градусів, а також в курсі, що самим тугоплавким матеріалом взагалі вважається композит карбідів гафнію і танталу, який витримує нагрів до 4 тисяч градусів за Цельсієм і, відповідно, до 4200 за Кельвіном. Мабуть, в секретних лабораторіях Московії спромоглися знайти щось зовсім видатне.
Простіше кажучи, у бойового блоку немає власного рушія, спочатку він розганяється розгінним блоком, після чого починає планерувати до цілі.
Боєприпаси, які планерують, – не новина. Коректовані авіабомби є і у ЗДА, і у Московії. Відмітною особливістю їх є можливість висунення з корпусу крил, міняючи кут атаки яких і площу, авіабомба і коректує свою траєкторію. До речі, саме це і робить її траєкторію «непередбачуваною», оскільки передбачена – це балістична. Снаряд, куля або камінь завжди летять по передбаченій траєкторії. Будь-яка інша буде непередбачуваною, так що нічого унікального тут не немає. Кожна бомба, яка планерує, володіє саме непередбачуваною траєкторією. Путін, коли хвастав цією характеристикою, напевно, був просто не в курсі такої особливості.
Тут питань немає. Навіть у мене, повного дилетанта. Хіба що одне. Коректовані авіабомби можуть мати швидкість близько 2 Махів. При цьому їхня конструкція нагрівається приблизно до 500 градусів в щільних шарах, і до 400 на висоті. Що в цілому не створює проблем для більшості конструкційних матеріалів.
Але як планеруватиме «Авангард» навіть при 10 Махах (я поки не заїкаюся про заявлені 27), якщо при цих швидкостях нагрів сягає 4300 градусів на висоті в 10-20 км. і до 5,5 тисяч градусів в щільних шарах? Що за диво-крила, які витримають такий нагрів і при цьому зможуть ще й функціонувати, забезпечуючи непередбачуваність траєкторії і виведення боєголовки точно на ціль?
Я чув, звичайно, що є технології, коли особливим профілем поверхні можна відвести частину тепла убік, що можна продовжити термін життя вузла при позамежному температурному режимі через поступове пошарове його вигорання, але логіка підказує, що все це може лише забезпечити живучість (причому дуже ненадовго) самої болванки, але ніяких маневрів на таких швидкостях не може бути принципово. Можливість з'явиться тільки тоді, коли швидкість боєголовки впаде до 5-6 Махів, а до того вона летітиме як звичайна каменюка – по класичній балістичній траєкторії. І ось тільки коли боєголовка висуне свої крила – тоді вона і почне зображати з себе непередбачуваність. Але ж і швидкість її буде зовсім іншою, ніж говорить прославлений експерт, упираючи саме на цю ключову характеристику.
Швидше за все, все гранично банально. Ніяких 27 Махів і навіть 10 Махів у «Авангарду» немає й на згадку. Є 5-6. Американці, наприклад, на випробуваннях досягли приблизно 7 Махів і дуже цим пишаються. Все решта Махів – звичайна приписка. Щоб начальство було задоволене. Тим більше, воно в цих справах швидше за все, ні в зуб ногою. Зате звучить пихато й ворог боїться.
Росія є Абсолютним Злом, яке треба негайно знищити.
Смерть російськім окупантам, їхнім запроданцям та посіпакам. Слава Нації!




Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Гіперзвуковий всепогодний ударний ракетоносець

Порядок відновлено. З Трампом все зрозуміло. Байден затверджений (Частина 2). Відео штурму Капітолію: «Смелєє, смєлєє… бистрєє, бистрєє…»

Між рядків