Безвихідь азійського способу господарювання

Вже стало традицією, що підсумки переговорів Путіна з ким би то не було освітлюють гранично скупо. У тому випадку, коли «з того боку» такий же, то не освітлюють зовсім. Та й навіщо холопам і черні взагалі знати, про що там їхній обожнений вождь веде мову і домовляється? «Ми люди маленькі»…

Росія є Абсолютним Злом, яке треба негайно знищити.

Moscovia delenda est!!!

*

Дводенні розмови з Лукашенко вилилися, якщо судити по тому, що про них було сказано, в милостивий новий транш в 500 мільйонів доларів з панського рамена і обід на трьох з сином Колею. Ну ще Путін висловив розуміння «інциденту» з літаком. Напруживши пам'ять, він пригадав, що щось схоже відбувалося з літаком президента Моралеса. Хоча, звичайно, набагато ближче до теми був би приклад з Іраном, коли авіація КВІР загальмувала і посадила пасажирський літак з лідером сунітського белуджського угрупування «Джундалла» над територією Ірану, лідера виволокли, допитали і стратили.

500 мільйонів доларів – це, до речі, не кіт чхнув. Прямо зараз «Доместос» (торгова марка компанії Юнілівер) проводить конкурс на найстрашніший російський шкільний туалет, і вже підрахували, що на капітальний ремонт всіх російських шкільних туалетів було б потрібно біля 450 млн. доларів – так що тут питання пріоритетів. Російські діти явно в прольоті за таких пріоритетах.

Що ще обговорювали Путін і Лукашенко, невідомо. Хоча тут не так вже і багато варіантів – Путіна цікавить питання анексії Білорусії, Лукашенко – питання збереження позицій і власності його родини. Позиція Лукашенко більш ніж зрозуміла – і в Білорусії, і в Московії капіталізм при всіх відмінностях має вигляд, який Маркс називав «азійським способом виробництва». Ця специфічна модель економіки заснована на узаконеній інституційній відсутності прав приватної власності. Єдиним власником є держава. Решта володіють власністю тільки тому, що їм це дозволено. Жодних гарантій у власників не немає. З цього виходить непорушний висновок – гарантією збереження і володіння власністю є влада. І тільки влада. Як тільки ти впускаєш владу зі своїх рук, ти негайно випадаєш з системи гарантій.

Тому Путін чіпляється за владу всіма своїми скорченими пальцями – він не може гарантувати своїм друзям збереження непосильно вкраденого, якщо піде на відпочинок. Так само Лукашенко не може гарантувати збереження того, що він заробив для своєї сім'ї, а також того, що заробила білоруська бюрократія. Будь-який новий президент буде переробляти владний простір, а разом з ним і всі баланси власності. І з цим нічого поробити не можна – азійська модель іншого не припускає і не допускає. Всі азійські деспоти завжди вимушені триматися за всяку ціну за владу тому і лише тому.

Саме тому питання про анексію Білорусії рухається так складно – Лукашенко навіть у збанкрутілому стані (а Білорусь практично вже банкрот) все одно робитиме все, щоб утримувати владу якомога довше. Об'єктивно йому не залишається нічого іншого: стагнаційна модель розвитку Білорусі себе вичерпала, нову модель він запропонувати не може, оскільки за межами сьогоднішньої родина Лукашенко, і вся білоруська бюрократія негайно виходять геть. Це теж абсолютно об'єктивний закон розвитку й еволюції, коли при зміні зовнішніх умов і трансформації системи домінуючі в ній види маргіналізуються, а теперішні маргінали, навпаки, отримують шанс вийти в домінуючий стан. Впав астероїд – різко похолодало – зруйнувався баланс екосистеми – динозаври вимерли, а на їхнє місце негайно прийшли ссавці. Всі системи розвиваються однаково. Змінити хід подій неможливо. Можна лише відтягнути неминуче. Чим, власне, і займаються Лукашенко з Путіним. Просто Білорусія через свої невеликі розміри пройшла по шляху катастрофи далі, ніж Московія. Але по суті, обидва режими достатньо близькі один до одного, хоча суперечностей між ними хоч відбавляй.

Завдання Путіна – поглинути Білорусь і за рахунок переварювання її ресурсу продовжити своє жалюгідне існування та існування свого режиму. На саму Білорусь йому, звичайно, плювати. Завдання Лукашенко – отримати гарантії. «...дайте мені такий папірець, щоб це був остаточний папірець. Щоб був не папірець, а броня!..» При цьому ані Лукашенко не вірить Путіну, ані Путін – Лукашенко. Тому все так довго, складно і нудно. Ceterum censeo Moscovia esse delendam.

Росія є Абсолютним Злом, яке треба негайно знищити.

Moscovia delenda est!!!

Смерть російськім окупантам, їхнім запроданцям та посіпакам. Слава Нації!

 

 

 

 

 

 

 

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Гіперзвуковий всепогодний ударний ракетоносець

Порядок відновлено. З Трампом все зрозуміло. Байден затверджений (Частина 2). Відео штурму Капітолію: «Смелєє, смєлєє… бистрєє, бистрєє…»

Між рядків