Шушинська декларація. Про що домовилися Туреччина і Азербайджан

Ердоган і Алієв підписали двосторонню декларацію про союзництво. Документ був підписаний на тлі зруйнованого вірменами міста Шуша…

Росія є Абсолютним Злом, яке треба негайно знищити.

Moscovia delenda est!!!

*

У це місто Ердоган прибув з Фізулі, який зруйнований вщент, тотально, на 100%. Вірмени не залишили навіть сараїв для курей.

«Демонструючи солідарність і взаємну підтримку по міжнародних питаннях, що представляють взаємний інтерес, Туреччина і Азербайджан розділяють загальну позицію і заглиблюють двосторонню співпрацю, а також взаємодію в рамках міжнародних і регіональних організацій, включаючи ООН, ОБСЄ, Раду Европи, Раду тюркської співпраці, Організацію ісламської співпраці», – мовиться в документі.

«Сторони підтверджують готовність до скоординованих і спільних дій в політичній і військовій сферах, а також у сфері безпеки, виходячи із загальних національних інтересів.

У разі загрози або агресії з боку третьої держави або проти незалежності, суверенітету, безпеки, територіальної цілісності, недоторканності міжнародно-визнаних кордонів, сторони проводять спільні консультації і реалізуються кроки відповідно до цілей і принципів Статуту ООН.  Передбачено також надання необхідної допомоги один одному відповідно до Статуту ООН і організацію узгодженої діяльності силових і командних структур Збройних Сил», – вказано в документі.

Шушинська декларація також передбачає перебудову і модернізацію збройних сил Азербайджану відповідно до сучасних вимог, здійснення заходів на зміцнення обороноздатності та військової безпеки, підвищення потужності збройних сил двох країн і їхню тісну співпрацю.

Обидві сторони ділитимуться технологіями в галузях моря, повітря і космосу, заохочуватимуть виконання спільних проектів з метою розвитку спільних можливостей і вносити позитивний внесок до розвитку спільних технологій оборонної промисловості. Взаємна координація діяльності по регіональних і міжнародних стратегічних питаннях, що представляють загальний інтерес.

Також передбачені регулярні спільні засідання Рад безпеки двох країн по питаннях національної безпеки, на яких обговорюються питання регіональної і міжнародної безпеки, які зачіпають національні інтереси. Туреччина відкриє своє консульство в Шуші.

У сфері торговельно-економічних стосунків передбачається активізувати зусилля по диверсифікації національної економіки і експорту, вживання необхідних заходів по створенню механізмів для організації вільного руху товарів, продовження узгоджених зусиль по ефективному використанню і подальшому розвитку Південного газового коридору.

У документі підкреслюється актуальність подальшого розвитку транзитно-транспортного потенціалу азербайджано-турецьких ділянок міжнародних транспортних коридорів, відкриття Зангезурського коридору, що сполучає Азербайджан і Туреччину, відновлення транспортних і комунікаційних зв'язків в регіоні.

Шушинська декларація є розширенням і продовженням відомого історичного договору, підписаного на початку минулого століття і зобов'язує Туреччину захистити Нахчиван від зовнішньої агресії. Зокрема завдяки тому документу в роки карабагської війни-1992-94 Вірменія не наважилася напасти на Нахічиван. Захопила тільки маленьке село Кярки, яке тепер буде вимушена повернути Азербайджану.

По суті, Туреччина пропонує не тільки Азербайджану, але і всім країнам регіону, а також країнам Середньої Азії нову модель регіонального порядку. У цій моделі є Туреччина, як лідер і гарант, і є суб'єкти, що приєдналися до цього порядку, користуються її заступництвом. Декларація, прийнята в Шуше, є зародком майбутнього Великого Турану в цьому регіоні, причому для Московії місця тут не передбачено.

Кремль втрачає вплив в регіоні як в самостійно, так і у вигляді облудних і недієздатних структур на кшталт ОДКБ або ЕАЕС. Московія не в змозі запропонувати ані захист, ані процвітання, ані розвиток, ані навіть арбітраж. Туреччина всього лише займає вільний від Московії простір без конфлікту і протидії. Кремль йде, оскільки ресурсу утримувати цей регіон у нього вже немає. Весь ресурс вкрала і розбазарила шпана, що сидить в Кремлі.

Пєсков якось зітхав за царською Московією, як ідеалом для цієї публіки. Не питання. Середня Азія остаточно перестає бути російською, і це ще не все. Тоді виникає питання про безпеку і зв'язність Європейської території і тій, що за Уралом. Тим більше, що Великий Туран – це ще Поволжя та Якутія. Путін після себе залишає фрагментовану територію, розділену зонами впливу і контролю не самих дружніх до Московії сусідів. Геніальна стратегія. З іншого боку чого можна було чекати від людини, чия стеля – завідувач клубом і начальник над інститутськими стукачами? Ceterum censeo Moscovia esse delendam.

Росія є Абсолютним Злом, яке треба негайно знищити.

Moscovia delenda est!!!

Смерть російськім окупантам, їхнім запроданцям та посіпакам. Слава Нації!

 

 

 

 

 

 

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Гіперзвуковий всепогодний ударний ракетоносець

Порядок відновлено. З Трампом все зрозуміло. Байден затверджений (Частина 2). Відео штурму Капітолію: «Смелєє, смєлєє… бистрєє, бистрєє…»

Між рядків