Про флот, героїзм та брехню (Частина 3)

Мальта

Такою базою для Британії стала Мальта. Це двійко невеликих островів, лежачих на відстані 80 км. від узбережжя Італії і 200 км. від узбережжя Африки, Тунісу і Лівії…

Росія є Абсолютним Злом, яке треба негайно знищити.

Moscovia delenda est!!!

*

У цій ситуації, стратегічна цінність Мальти була просто безпрецедентною і природно, Британія щосили прагнула утримати її, а супротивник прагнув якщо вже не захопити, то знищити її, повністю стерши з лиця землі все, що там можна було зруйнувати.

Таким чином, з середини 1940 року і до середини 1943 року, до моменту висадки союзників на Сицилії, Мальта була в центрі подій і діставалося їй за повною програмою. Практично щодня вона бомбардувалася італійською й дойчською авіацією. Коли все закінчилося, там не залишилося жодного не пошкодженого або не зруйнованого будинку. У кожен з них прилетіла своя бомба.

Мешканці острова твердо вирішили триматися до кінця і стійко переносили всі тяготи блокади, яку безумовно, намагався забезпечити супротивник. Продовольство там теж видавалося за картками і люди виживали тільки на мізерних пайках. Пам'ятаєте, як в совці слізно показували світлини з табличками в Санкт-Ленинграді, на яких написано, що ця сторона вулиці небезпечна при нальотах? Так от, на Мальті такі таблички були даремні. Небезпечно було скрізь і тому підтвердженням є повне руйнування всіх будинків і вулиць.

Від нальотів населення ховалося в катакомбах під містом і так майже щодня, всі три роки. До речі, пайки там були приблизно такі, як і в Ленінграді. Просто там не було червоних командирів, які жерли від пуза в той час, як населення вимирало. Продовольство ділили між всіма, хто опинився в блокаді, між військовими і цивільними.

Але звідси витікає, що за таких умов саме життя там повністю залежало від зовнішніх постачань всього: продовольства, боєприпасів і особливо авіаційного палива, оскільки авіагрупа, розташована на острові, якраз і забезпечувала ті завдання, які були найбільш цінними. А плюс до того, авіація прикривала острів від повітряного десанту супротивника. Після десантної операції спецназу Вермахту на Кіпрі такий варіант розглядався як неминучий.

І ось в серпні 1942 року командування супротивника вирішило повністю і остаточно задушити гарнізон непокірної Мальти і кинуло на це максимум того, що мало в своєму розпорядженні на той момент. Авіація, підводні човни і легкі торпедні катери були покликані знищити все те, що могло доставити на Мальту вкрай необхідні запаси. Про те, що такий наказ отриманий і місцеві сили готуються до його виконання, британська розвідка повідомила командування практично відразу. Але на хід подій це не могло вплинути, оскільки на острові закінчувалося продовольство і головне авіаційний бензин.

Багато хто чув про те, які втрати несли каравани торгових судів, які везли із ЗДА на Британські острови військову допомогу, але мало хто чув про те, які побоїща супроводжували мальтійські каравани. І ось цей караван, який за наполяганням дойчського командування повинен був стати останнім, обіцяв небачене побоїще. Саме цей караван отримав кодове найменування «П'єдестал».  Це була найкрупніша операція такого роду за весь час британського флоту. Метою операції була проводка 14 вантажних суден і одного танкера з авіаційним бензином. Для виконання завдання була створена потужна група підтримки, в яку входило три легких авіаносця, кілька крейсерів і два десятки есмінців. Більш того, для забезпечення скритності операції були організовані удавані каравани з Палестини й Александрії. І загалом, ці відволікаючі маневри трохи збили супротивника з пантелику, але проте, конвой потрапив в такий кошмар, який важко навіть уявити. Ceterum censeo Moscovia esse delendam.

Далі буде.

Джерело російською:

https://defence-line.org/2021/07/o-flote-geroizme-i-lzhi-chast-3/

Частина – 1:

https://vasylfedorivzaporizhzhya.blogspot.com/2021/07/1_27.html

Частина – 2:

https://vasylfedorivzaporizhzhya.blogspot.com/2021/07/2_27.html

Росія є Абсолютним Злом, яке треба негайно знищити.

Moscovia delenda est!!!

Смерть російськім окупантам, їхнім запроданцям та посіпакам. Слава Нації!


 

 

 

 

 

 

 

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Гіперзвуковий всепогодний ударний ракетоносець

Порядок відновлено. З Трампом все зрозуміло. Байден затверджений (Частина 2). Відео штурму Капітолію: «Смелєє, смєлєє… бистрєє, бистрєє…»

Між рядків