Про флот, героїзм та брехню (Частина 4)

2 серпня угрупування вийшло у бік Гібралтару, з надією на те, що в районі Біскайської затоки, що кишить підводними човнами Крігсмаріне, не прийдеться вступати в свою першу бійку. І дійсно, цю ділянку шляху вдалося подолати без пригод…

Росія є Абсолютним Злом, яке треба негайно знищити.

Moscovia delenda est!!!

*

А то, що вони будуть розуміли всі. І якщо військові моряки були за визначенням готові до бійки, то екіпажам торгових суден було чітко сказано про те, що всі вони до Мальти не дійдуть – сто відсотків. Тому їх вантажили так, щоб в одному з них не опинився однотипний вантаж.

У разі загибелі одного судна, подібний вантаж виявиться на тому, що вціліло. Простіше кажучи, в кожне з 14 суден вантажили і продовольство, і боєприпаси, і медикаменти. Отже судна, яким вдасться дістатися до кінцевої мети, привезуть весь набір необхідних вантажів. Самим же вразливим місцем цієї операції був єдиний танкер «Огайо». Його втрату було неможливо відшкодувати якимсь іншим чином і очевидно, що супротивник прагнутиме знищити його насамперед. Зрозуміло, що військові моряки отримали наказ обороняти його насамперед.

І ось 9 серпня караван увійшов до Середземного моря і в Гібралтарі був остаточно сформований ескорт супроводу. У результаті це вийшло значне флотське угрупування з чотирма авіаносцями, десятком крейсерів і майже трьома десятками есмінців. Що стосується авіаносців, то це були кораблі не того класу, якими оперували ЗДА і Японія. Вони були легші і мали як авіакрила близько трьох десятків літаків. Звичайно, це краще, ніж нічого, але зіткнутися їм довелося з береговою авіацією, в куди більшій кількості, чим базувалося на кораблях.

Перший контакт з супротивником відбувся 11 серпня. Стало зрозуміло, що супротивник вже якийсь час назад виявив конвой, оскільки атака почалася одночасно як силами авіації супротивника, так і підводними човнами, які підтяглися до місця подій. Так, в бійці, що зав'язалася, підводний човен U-73 під командуванням капітан-лейтенанта Гельмута Розенбаума, зумів зайняти ударну позицію і відпрацював залп з 4 торпед по авіаносцю «Ігл».  Всі чотири торпеди попали в ціль і той перекинувся на бік, а потім і затонув. Це була перша, але зовсім не остання втрата конвою.

Супротивник мав втрати не менші. Один з есмінців протаранив італійську субмарину і та потонула. Лавина з десятків італійських і дойських літаків йшла без зупинки і теж мала втрати. Караван рухався далі й увійшов до зони дії швидкісних торпедних катерів супротивника і втрати каравану почали зростати.

Загалом, бійка зав'язалися настільки жорстка і кривава, що супротивники вже не звертали уваги на втрати. Караван втрачав як транспорт, так і кораблі супроводу, а супротивник літаки, підводні човни і катери, але рішучість продовжувати бій не вичерпувалася ні у тих, ні в інших. Достатньо швидко супротивник зорієнтувався, що в каравані є всього один танкер і що його потрібно вивести з ладу насамперед і в якийсь момент пілот підбитої «Штуки»  спікірував на танкер в стилі камікадзе.

Правда, пошкодження судна виявилися мінімальними, чого не можна сказати про авіабомби. У якийсь момент Огайо втратив хід і на запит есмінців про здатність продовжувати рух, капітанові Мейсону довелося відповісти негативно й з есмінців побажали успіху з тим, що вони вже нічим не можуть допомогти і на всьому ходу пішли у бік каравану відбивати атаки від цілей, які могли рухатися самостійно. По суті це був кінець. Принаймні, втративши хід, шансів вже не було. Ceterum censeo Moscovia esse delendam.

Далі буде.

Джерело російською:

https://defence-line.org/2021/07/o-flote-geroizme-i-lzhi-chast-4/

Частина – 1:

https://vasylfedorivzaporizhzhya.blogspot.com/2021/07/1_27.html

Частина – 2:

https://vasylfedorivzaporizhzhya.blogspot.com/2021/07/2_27.html

Частина – 3:

https://vasylfedorivzaporizhzhya.blogspot.com/2021/07/3.html

Росія є Абсолютним Злом, яке треба негайно знищити.

Moscovia delenda est!!!

Смерть російськім окупантам, їхнім запроданцям та посіпакам. Слава Нації!


 

 

 

 

 

 

 

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Гіперзвуковий всепогодний ударний ракетоносець

Порядок відновлено. З Трампом все зрозуміло. Байден затверджений (Частина 2). Відео штурму Капітолію: «Смелєє, смєлєє… бистрєє, бистрєє…»

Між рядків